Régóta ismert, hogy a cukros italok károsítják a fogzománcot. Ennek oka azonban nem csak az üdítők cukortartalma, mint inkább savas hatásuk, ami ellen még a fogmosás sem jelent védelmet. Anthony von Fraunhofer professzor - egy amerikai egyetem kutatója - mintegy tucatnyi népszerű, nagy mennyiségben fogyasztott italfajtát hasonlított össze abból a szempontból, hogy milyen hatással van a fogzománcra. Kólával, vízzel, jeges és valódi teával, sörrel, kávéval telitöltött kémcsövekben vizsgált eltávolított, de ép fogakat, s két hét múlva megnézte, mi az eredmény. Kisebb nagyobb fokú károsodást szinte mindegyiknél tapasztalt, kivéve a vízzel és a sörrel próbált fogakat.

A professzor a General Dentistry nevű tudományos szaklapban hozta nyilvánosságra kutatásait, de az adatokhoz hozzáfűzte:a két hetes, folyamatos vizsgálatsorozat alatt a fogakat annyi káros hatás érte, mintha egy 13 évig tartó kísérlet zajlott volna le normál körülmények között, amikor a különféle italokat gyorsan lekortyoljuk, s nem tartogatjuk vég nélkül a szájunkban.