Norvég kutatók kidolgoztak egy módszert, amely gyakorlatilag teljesen megszünteti a horkolást. A trondheimi kórház szakemberei egy amerikai céggel együttműködve rájöttek: valahogyan merevvé kell tenni a lágy szájpadlás felületét, és akkor semlegesíteni tudják a szájüregnek azt a részét, ahol a horkolást előidéző vibráció keletkezik.

Mint a kutatási program vezetője, Staale Nordgaard elmondta, a notórius horkolók szájpadlásának hátsó részébe helyi érzéstelenítéssel három, gyufaszálnyi poliészter rudacskát ültetnek, amelyek mintegy kimerevítik az alattuk lévő felületet, így az nem tud horkolást előidéző rezgésbe jönni. Az eddigi eredmények nagyon jók: egyévi kísérleti időszak után a kezelt személyek 80, a házastársak 70 százaléka igen elégedetten nyilatkozott. Az új eljárás a korábbi különféle módszerekhez képest jóval csekélyebb fájdalommal jár, viszont sokkal hatékonyabb, így nem csoda, hogy az Egyesült Államokban már engedélyezték alkalmazását, Európában pedig néhány hónap múlva meglesz az engedély - mondta Nordgaard.

A horkolás ellen eddig alkalmazott műtét során altatásban eltávolították a páciens ínyvitorlájának és manduláinak egy részét. A horkolók arányát az 50 éven feletti korosztályban mintegy 40 százalékra becsülik.