Utálnak gyalogolni az olaszok

MTI
MTI
2004.12.21. 11:26

Csak minden tizedik olasz gyalogol vagy sétál napi egy óránál többet, de a taljánok döntő többsége még a buszmegállóig is rest elkecmeregni, s a téli hónapokban depressziósan bezárkózik lakásába.

A Dimagrire olasz fogyókúrás folyóirat legújabb számában közölt felmérés adatai elég szomorúak, de nem váratlanok, hiszen Itália a legmotorizáltabb európai ország, itt ezer lakosra csaknem 690 autó jut.

A lustaság azonban nem egészség, s ezért nem éppen szívderítő, hogy az olaszok alig 9 százaléka közlekedik gyalog legalább napi egy órát, 14 százalékuk napi 45-60 perc közötti időt sétál. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint napi háromnegyed óra mozgás mindenképpen elengedhetetlen a fizikai erőnlét fenntartásához, vagyis az olaszok kevesebb mint negyede védi ily módon egészségét.

A kevés mozgás természetesen nem tesz jót a pasta, az olasz tészta emésztésének sem, így sokan küzdenek gyomorbetegségekkel.

Télen még rosszabb a helyzet - s nincs különbség a napfényes déli tájak lakói, és az észak-olaszországi polgárok között -, a taljánok kevesebb mint fél órát hajlandóak sétálni az utcákon, sokan még negyed órát sem töltenek kint a hideg időben: inkább az internetes bevásárlásokat és a házhozszállítási szolgáltatásokat veszik igénybe, semmint hogy maguk induljanak beszerző körútra.

Télen még este sem mozdulnak ki, az olaszok csaknem háromnegyede most már inkább megnéz egy dvd-t, ahelyett, hogy elsétálna a moziba. A kirándulások sem csábítóak, az olaszok 20 százaléka csak a téli hónapok multával, húsvét táján szándékozik majd újra utazgatni.