A Kisjézus farmert és jellegzetes western inget visel, a napkeleti bölcsek indián törzsfőnökök - egyikük teljes fejdíszben - és az arany és mirrha helyett vizet, kukoricát és egy dobot hoznak az újszülöttnek. Mindez a daytoni egyetem kiállításán látható, ahol a 45 országból összegyűjtött 1200 betlehem közül ezúttal az új-mexikói művészek alkotásait mutatják be.

A legszembeötlőbb az, hogy a jelenetek mindegyikéből kiviláglik, mi a fontos az adott kultúra számára, mert az alkotók azzal ogyekeznek még nagyobb jelentőséget adni Jézus megszületésének, hogy az eseményt saját szokásaikba, viseleteikbe és értékrendjükbe burkolják - erre csak egy példa a sok közül a pueblo indiánok farmeres Jézuskája. Akad olyan betlehem, amelynek alakjai napernyőkkel védik magukat a tűző napsütéstől, s olyan is, amelyben az asszonyok fakötegeket visznek a fejükön.

A kiállítás egyik rendezője elmondta: a bemutató egyik célja az, hogy megláttassák, mennyire eltérőek a betlehemi jelenetek a különböző kultúrákban. "Nem tudjuk, hogyan nézett ki Mária, József és az újszülött, de tudjuk, hogy legtöbbször nyugat-európaiaknak ábrázolják őket" - mondta a rendező.