Az olyan
illatosítók, mint a mentol, vanília, csokoládé vagy az ecetsav
ártalmatlan élelmiszeradalékoknak számítanak, ám soha senki nem
vizsgálta, hogy milyen hatást gyakorol szervezetünkre égéstermékeik
belélegzése.
Ezt a hiányosságot szeretné pótolni az orvosbiológiai
kutatásokat felügyelő amerikai Élettudományi Kutatások Hivatala.
Munkatársai olyan módszert dolgoztak ki, amellyel
felmérhető, miként hatnak a dohányillatosítók égéstermékei az emberi
szervezetre - olvasható a MedNovosztyi orosz nyelvű, egészségügyi
témákra szakosodott hírportálon.
Vizsgálódásaik során a kutatók az illatosított cigarettákat
közönséges szívnivalókkal hasonlítják össze, olyan kérdésekre
keresve a választ, mint hogy cigarettázáskor bekerül-e az adott
adalékanyag a dohányfüstbe, megváltoztatja-e annak fizikai, kémiai
vagy biológiai tulajdonságait.
A vizsgálattal a kutatók nem egészségesebb cigaretták
előállítását akarják elősegíteni, hanem biztosítani szeretnék a
fogyasztókat, hogy az adalékanyagok nem növelik a dohányzással
összefüggő betegségek és az időelőtti elhalálozás kockázatát.