Az olyan illatosítók, mint a mentol, vanília, csokoládé vagy az ecetsav ártalmatlan élelmiszeradalékoknak számítanak, ám soha senki nem vizsgálta, hogy milyen hatást gyakorol szervezetünkre égéstermékeik belélegzése. Ezt a hiányosságot szeretné pótolni az orvosbiológiai kutatásokat felügyelő amerikai Élettudományi Kutatások Hivatala. Munkatársai olyan módszert dolgoztak ki, amellyel felmérhető, miként hatnak a dohányillatosítók égéstermékei az emberi szervezetre - olvasható a MedNovosztyi orosz nyelvű, egészségügyi témákra szakosodott hírportálon.

Vizsgálódásaik során a kutatók az illatosított cigarettákat közönséges szívnivalókkal hasonlítják össze, olyan kérdésekre keresve a választ, mint hogy cigarettázáskor bekerül-e az adott adalékanyag a dohányfüstbe, megváltoztatja-e annak fizikai, kémiai vagy biológiai tulajdonságait.

A vizsgálattal a kutatók nem egészségesebb cigaretták előállítását akarják elősegíteni, hanem biztosítani szeretnék a fogyasztókat, hogy az adalékanyagok nem növelik a dohányzással összefüggő betegségek és az időelőtti elhalálozás kockázatát.