A fogyókúrák nagy része csak etetés. A televíziók, az újságok és a különféle szervezetek által reklámozott diéták java időfecsérlés, sőt akad olyan is, amely orvosi felügyelet nélkül súlyos egészségügyi problémákhoz, kirívó esetben halálhoz vezethet - állítják amerikai tudósok.

Adam Tsal és Thomas Wadden, a pennsylvaniai egyetem munkatársai több mint 1500 fogyókúra programot vizsgáltak át, hogy kiderítsék, melyek azok, amelyez igazán hatékonyak. Csupán egyetlen olyan szervezetet találtak, amely tudományos kutatásokkal igazolta az általa ajánlott igen egyszerű - alacsony kalóriatartalmú ételekre, zöldségekre, különféle magvak fogyasztására alapuló - diétáját.

Ez a szervezet a Weight Watchers, és a két kúrakutató nyugodt szívvel ajánlja bárkinek, aki fogyni szeretne. Tsal és Wadden tanulmányában kiemelte, hogy a Weight Watchers diétáját kipróbálók súlyuk 3,2 százalékát tudták leadni, és ezt két év múlva sem hízták vissza.

A televíziókban reklámozott igen alacsony kalóriatartalmú diétákkal vigyázni kell, mert azokat csak orvosi felügyelet mellett lehet biztonságosan alkalmazni - hívták fel a figyelmet a tudósok.