horoszkóp

Túlsúlyosak az amerikai háziállatok

MTI
MTI
2005.01.31. 10:34

Az Egyesült Államokban nem csak az emberek, de a háziállatok is fogyókúrára kényszerülnek. Az amerikai állatorvosok szövetsége szerint az elhízás elsősorban a városokban élő állatokat érinti, de már vidéken is kimutatható a tendencia, s az oka ugyanaz, mint az embereknél: a túl sok kalória és a kevés mozgás. A jelenség az állatorvosok szerint már jó húsz éve megfigyelhető, s az gazdik elhízásával párhuzamosan megy végbe. Jelenleg az Egyesült Államokban az egészségügyi minisztérium szerint az emberek kétharmada, az állatorvosok szerint a házi kedvencek - elsősorban a kutyák és macskák - negyede túlsúlyos.

Az elhízás következményei az állatoknál szintén olyanok, mint gazdáiknál: cukorbaj, artritisz, szívpanaszok, hát-és csípőfájdalmak, továbbá a túlsúlyos állatok átlagosan két évvel korábban halnak meg, mint egészséges társaik.

A kilók elleni közös harc már megkezdődött: az állatkereskedések polcain ugyanúgy halmozódnak a kalóriaszegény finomságok és a kiegészítők, vitaminok a kutyák-macskák számára, mint az embereknek készülő termékek sorában, és számtalan intézmény kínál közös kurzusokat gazdi és kedvence számára.