A rendszeres kávéfogyasztás több mint ötven százalékkal csökkentheti a máj rákos megbetegedésének kockázatát. Erre a következtetésre jutottak több mint 90 ezer ember vizsgálata nyomán japán kutatók, akiknek tanulmányát az amerikai országos rákintézet szaklapja tette közzé.

A koffein hatóanyagait először állatokon végzett laboratóriumi kísérletek alapján tanulmányozták, majd az eredményeket a szigetország egészségügyi hatóságai elé tárva engedélyt és lehetőséget kaptak arra, hogy több mint 90 ezer emberen is megfigyeléseket végezzenek. A rendelkezésükre bocsátott alanyok fele májrákban szenvedett.

A kutatók megállapították, hogy azok körében, akik soha nem vagy csak nagyon ritkán fogyasztottak kávét, százezer emberre vetítve 547,2 esetben fordult elő májrák, míg a kávéivók között ez a viszonyszám 214,6 volt. Az utóbbi csoporthoz tartozó emberek napi három-négy csésze kávét isznak.

A megfigyelések eredményeinek kiértékelésekor figyelemmel voltak olyan tényezőkre is, mint korábban elszenvedett májbetegségek, táplálkozási szokások, az életkor és a nem.