Pórázkötelezettséget vezetett be a macskákra is egy spanyol falu polgármestere. A szigor oka, hogy négy évvel ezelőtt egy motorost baleset ért: egy macska ugrott hirtelen elé, megsérült ő is és motorkerékpárja is. A károkért a fiú 109 ezer eurót követelt.

Kasztília és León tartomány legfelsőbb bírósága most 43 ezer euró fizetésére kötelezte a 480 lakosú település önkormányzatát - írta az El País című spanyol lap.

A polgármester szeretné elejét venni a közös kassza további apasztásának, ezért rendeletet hozott, mely szerint a helység kutyáit és macskáit ezentúl csak pórázon lehet sétáltatni. Egy, nyilvános helyeken kifüggesztett felhívásában pedig kéri a lakosságot, hogy ne etessen gazdátlan állatokat, mert "ez a rosszul értelmezett állatbarátság gazdasági károkat okoz az önkormányzatnak." Egyben kéri a polgárok javaslatait a macskák kordában tartását illetően.

A lap szerint már érkezett olyan ötlet, hogy rendszeresítsenek a macskák számára fényvisszaverő mellényt, amilyent a kerékpárosok viselnek, vagy a hátsójukra rögzített macskaszemet.