A fizikai agresszivitásra való hajlam mutatója lehet a férfiaknál, hogy a mutatóujj rövidebb-e a gyűrűs ujjánál, és ha igen, mennyire, állapították meg kanadai kutatók. Az agresszivitást nem önmagában a hosszú gyűrűs ujj okozza. A titok nyitja a férfi nemi hormon, a tesztoszteron szintjében rejlik. Az anyaméhben a magzatok különböző mértékben vannak kitéve tesztoszteron hatásnak, és a legújabb kutatások szerint azok a férfiak, akiket magzati életükben nagyobb mértékben ért e hatás, hosszabb gyűrűs ujjal rendelkeznek, jelentette ki a kanadai kutató csoport egyik tagja, dr. Peter L. Hurd.

"A mutató ujjnál hosszabb gyűrűs ujjal bíró férfiak szervezetébe tehát feltehetően magzati létük során nagyobb mennyiségű férfihormon épült be" - fogalmazott. Az ő tesztoszteronszintjük a kutatók szerint egész életükben az átlagnál magasabb lesz, és másoknál nagyobb hajlamot mutatnak a fizikai agresszióra" - tette hozzá.

A korábbi vizsgálatok szerint a gyűrűs ujjnál jóval rövidebb mutató ujjal rendelkező férfiak az átlagnál jobbak a sportban, és a nők másoknál férfiasabbnak, "dominánsabb hímeknek" tartják őket. A vizsgálat megállapításai csak férfiakra érvényesek, figyelmeztetett a kanadai kutató. Hozzátette, kizárólag a fizikai agresszivitás mértéke hozható összefüggésbe a mutató és gyűrűs ujj hosszúsága közötti különbséggel, az agresszív magatartásformák egyéb típusai nem.