Az Első Országos Anyósfesztivált június 25-én, a Veszprémhez tartozó Gyulafirátót községben, Subbass Monster szülőfalujában rendezik. A fesztivál ötletgazdája, Ihos József színész-humorista elmondta: a verseny során az anyósoknak hét próbát kell teljesíteniük, és a győztes elnyeri a "Hétpróbás anyós" címet. Megválasztják a legszebb anyóst is, és azt tervezik, hogy a leghosszabb anyósnyelvvel - ezzel a különlegesen hosszú, rátóti süteménnyel - Guiness-rekordot állítanak fel.

Az anyósok egyebek között sodrófahajításból, főzési tudományból, mulatságos családi történetek előadásából vizsgáznak majd, azután ötperces műsort kell előadniuk a családjukkal együtt. A legérdekesebbnek a pörölőverseny ígérkezik, amelynek során Ihos Józseffel - A Rádiókabaré "Kató nénijével", és Pécsi Ildikó színművésznővel - szintén gyakorló anyóssal -, kell szópárbajt folytatniuk. A vetélkedő egyik legizgalmasabb része az lesz, amikor a vejeknek és menyeknek kell előadniuk dicsérő családi verseket, véleményeket az anyósukról.

Az egész napos fesztiválon többek közt fellép sztárvendégként Gáspár Laci, a Megasztár tévévetélkedő döntőse, a Favágók együttes, de lesz majd bűvészshow, harcművészeti és táncbemutató, valamint még sok más szórakoztató program.