Országos orrbajnokságot tartanak a hétvégén a stájerországi Altausseeben, ahol azt akarják megállapítani, kinek van a legnagyobb orra Ausztriában. A verseny komolyságát jelzi, hogy külön mérőeszközt dolgoztak ki , amely precíziós műszerként vizsgálja az összes lényeges adatot, így a távolságot az orrtő legmélyebb pontjától az orrhegy csúcsáig - vagyis a hosszúságot, valamint a szaglószerv vastagságát, és cimpaszéltől cimpaszélig tartó szélességét.

Négy kategória van: gyerekek, fiatalok, hölgyek és urak. Nevezési feltétel fiúknál és férfiaknál, hogy orruk legalább öt, nőneműek esetében legalább négy centiméter hosszú legyen. A minimális orrszélesség mindkét nem esetében 40 milliméter.

A győztes jutalma az, hogy viselheti az Ausztria Szuperorra címet. A versenyt az Első Stájerországi Orregyesület rendezi, amelyet Moritz Bergler cukrászmester alapított tavaly. Bergler elmondta: az ötlet egy jókedvű estén támadt, amikor rájött, hogy az orr összeköti az embereket, amennyiben mindenkinek van. A cukrász egyébként a hölgyeket is bátorítja a részvételre, és azt üzente nekik: mielőtt kés alá feküdnének és megoperáltatnák orrukat, inkább lépjenek be a jelenleg 50 tagú egyesületbe, mert ott ingyenes a pszichológiai tanácsadás.