Fényes ünnepségekkel emlékeznek meg a hétvégén a kicsiny Gasseldorfban a falu nagy fiáról, Johann Georg Lahnerról, aki éppen 200 éve az osztrák fővárosban feltalálta az ott azóta is frankfurtinak nevezett, de mindenütt másutt bécsi virsliként ismert ínyencséget.

A világhírű virsliből 500 párt külön erre az ünnepségre készítettek, mégpedig Lahner eredeti receptje szerint. Franz Josef Kraus, a helység polgármestere arra panaszkodott, hogy Lahner annak idején nem gondolt szülőhelyére, mert ha arról nevezte volna el a virslit, akkor ma az egész világ ismerné Gasseldorfot.

Lahner 1772. augusztus 13-án született paraszti család legidősebb fiaként. Huszonhárom éves korában elhagyta szülőföldjét és 1805-ben Bécsben készítette el a rövid idő alatt világhírűvé váló virslijét, amelyet akkoriban fiatal bikák húsával ízesített. I. Ferenc József császár és király egy pohár sör kíséretében állítólag - második reggeliként - minden nap elfogyasztott egy pár bécsi virslit. "Lahner kis idő elteltével már olyan népszerű lett Bécsben, mint Goethe volt Weimarban" - dicsekedett el Kraus polgármester.