"Aranyos lakomát" kínál vendégeinek egy hanoi étterem - és ezt szó szerint kell venni: Nguyen Phuong Anh, a tulajdonos meg van ugyanis győződve róla, hogy növeli az étel tápértékét, ha egy kis arannyal fűszerezik.

A vietnami hatóságok azonban rendeleti úton véget vetettek az "aranyos lakomáknak" - számolt be hétfőn a vietnami sajtó. A rendelet szerint addig nem szabad használni a drága "fűszert", amíg nem tisztázódott, hogy hány karátos aranyról van szó, és szakértők miként vélekednek az étellel elfogyasztott aranynak az egészségre gyakorolt hatásáról.

Anh azt állította, hogy konyhájában csak tiszta aranyat használ fel, és minden esetben azt ajánlja vendégeinek, hogy csak mértékkel fogyasszanak aranyat. Az arany hozzáadásával készített ételek ára 15 százalékkal magasabb a szabvány ételek áránál. A tulajdonos különben Dél-Koreában találkozott először arany hozzáadásával készült ételekkel. Indiában, Japánban és Kínában az aranyat már hosszú ideje gyógyszerként alkalmazzák himlő, kanyaró és bőrdaganatok ellen.