horoszkóp

Szoptatáshoz jól jön a sör

MTI/AP
MTI/AP
2005.06.26. 17:29

A sör segíthet a szoptatós kismamáknak a tejfolyam lendületben tartásában - állapította meg egy német vizsgálat, egy tudományos intézet pedig a csecsemők legalább hat hónapig tartó szoptatására hívta fel a mamákat.

A müncheni Ludwig Maximilians egyetem kutatói kimutatták, hogy az árpa elősegíti a tejtermelést irányító prolaktin hormon termelését, s emellett a sörben lévő komló nyugtató hatásával megkönnyítheti a szoptatást.

A kockázatok értékelésével foglalkozó szövetségi intézet viszont igyekezett megnyugtatni az anyukákat: a környezetvédelemmel foglalkozó orvosok minapi felhívásával ellentétben nem kell aggódni amiatt, hogy az anyatejben lehetnek bizonyos vegyi anyagok, mert az újszülöttek számára mindenképpen az anyatej a legjobb, legpraktikusabb és legolcsóbb élelmiszer. Ezt bizonyítja egyebek között, hogy a sokáig szoptatott gyerekek ritkábban betegszenek meg - de, fűzte hozzá, a szoptatás az anya egészségének is jót tesz. Ezért az intézetnél működő Szoptatási Bizottság azt javasolja az anyukáknak, hogy a babákat hat hónapos korukig ha csak lehet, kizárólag anyatejjel táplálják.

A Nemzeti Szoptatási Bizottság vezetője, Hildegard Przyrembel professzor elmondta: folyamatosan vizsgálják az anyatejet. Valóban kerülnek az anyák szervezetébe az étkezéssel olyan vegyszerek, amelyek a tejben is kimutathatók, de a vizsgálatok azt mutatják, hogy az anyatej átlagos vegyianyag-tartalma a német anyukák körében csökken, s ezek az anyagok a tudomány mai állása szerint nem jelentenek kockázatot.

A professzor hozzátette: azok a kismamák, akik valamilyen okból - például munkájuk folytán - különösen sokat érintkeznek vegyszerekkel, bármikor külön vizsgálatot kérhetnek az egyes tartományok illetékes szerveinél.