Az emberek azt gondolják, hogy higiénikusabb a műanyag vágódeszka nyers hús, zöldségfélék aprítására, mint a fából készült, pedig a legújabb kutatások a fordítottját igazolják. A wisconsini egyetem két kutatója a Berkeley Wellness hírlevélben arról tudósít, hogy a plasztik deszka tele van szalmonella baktériummal, és az belekerülhet az ételekbe. Hihetetlen, de a baktériumok a műanyag lapon gyorsan szaporodnak, míg a fa vágódeszkán elpusztulnak, vagy ártalmatlanok lesznek használat után akár három perc múlva.

A vizsgálat azt is bebizonyította, hogy az öreg fa vágódeszkán hatékonyabban pusztulnak el a baktériumok, mint az újon. A műanyag vágódeszkát mindazonáltal nehéz úgy megtisztítani, hogy a kórokozók eltűnjenek róla. Az amerikai kutatók szerint a fa deszkát nyers hús aprítása után egyszerűen csak forró vízzel kell lemosni mindenféle mosogatószer nélkül.