Az
emberek azt gondolják, hogy higiénikusabb a műanyag vágódeszka nyers
hús, zöldségfélék aprítására, mint a fából készült, pedig a legújabb
kutatások a fordítottját igazolják.
A wisconsini egyetem két kutatója a Berkeley Wellness
hírlevélben arról tudósít, hogy a plasztik deszka tele van
szalmonella baktériummal, és az belekerülhet az ételekbe.
Hihetetlen, de a baktériumok a műanyag lapon gyorsan szaporodnak,
míg a fa vágódeszkán elpusztulnak, vagy ártalmatlanok lesznek
használat után akár három perc múlva.
A vizsgálat azt is bebizonyította, hogy az öreg fa vágódeszkán
hatékonyabban pusztulnak el a baktériumok, mint az újon. A műanyag
vágódeszkát mindazonáltal nehéz úgy megtisztítani, hogy a kórokozók
eltűnjenek róla.
Az amerikai kutatók szerint a fa deszkát nyers hús aprítása után
egyszerűen csak forró vízzel kell lemosni mindenféle mosogatószer
nélkül.