A válás növeli a közúti balesetek kockázatát, legalábbis erre a következtetésre jutottak franciaországi Nemzeti Közlekedésbiztonsági intézet kutatói.

A francia vizsgálatban húszezer önkéntes vett részt, akik 1989 óta évente töltöttek ki igen részletes kérdőíveket, amelyekben a vizsgált személyeknek egészségi állapotukon kívül életük minden lényeges mozzanatáról is nyilatkozniuk kellett - olvasható a MIGnews című orosz nyelvű hírportálon.

Az önkénteseknek fel kellett sorolniuk, hogy álltak-e kórházi kezelés alatt, be kellett "vallaniuk", ha gyermekük született, vagy valaki meghalt a családban, nyilatkozniuk kellett költözésről, balesetekről és válásról.

Mint kiderült, egyetlen más családi esemény sem befolyásolta oly károsan a vezetői képességeket, mint a válás, amely a négyszeresére növelte a közúti balesetek kockázatát. A válófélben lévő gépkocsivezetők rendszerint igen szórakozottá válnak - állapította meg a felmérés, utalva arra, hogy a baleset kockázatát növeli az is, hogy a válságos időkben sokan nyúlnak nyugtatókhoz.