horoszkóp

Mennyibe kerül Harry Potter tandíja?

MTI
MTI
2005.09.08. 16:18

Mélyen bele kell(ene) nyúlnia az erszényébe annak a szülőnek, aki a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába szeretné beíratni csemetéjét, közgazdászok számításai szerint ugyanis az alapfelszerelés legkevesebb 3200 dollárba, azaz 629 ezer forintba kerül.

A szokatlan számításokat a Travelex globális pénzügyi szolgáltató munkatársai végezték, akik fellelkesülve J.K. Rowling könyvein, szerették volna tudni, vajon milyen költséggel járhat, ha valaki Harry Potter iskolatársává szeretne válni. A dolog érdekessége, hogy a számítások elvégzésében a közgazdászoknak maga az írónő is segített - olvasható a Beseder című orosz nyelvű hírportálon.

A közgazdászok kiszámították, hogy a Harry Potterről szóló könyvekben szereplő mesebeli fizetőeszköz - a galleon - körülbelül 9 dollárt, azaz 1798 forintot ér. Ennek alapján a Travelex szakemberei megállapították, hogy az alapfelszerelés alapját képező varázspálca mintegy 65 dollárba, azaz 12 774 forintba kerül.

A legnagyobb kiadást a varázsseprű legújabb modelljének, Harry Potter Nimbus-2000-esének beszerzése jelentené, amely 2760 dollárba - 542 ezer forintba kerül, s a többi beruházással együtt egy tanév a Roxfortban legkevesebb 3200 dollárba, vagyis több mint 600 ezer forintba kerül.