Goodwill Zwelthini zulu király a furcsa ötlettel egy nagyszabású ünnepségen állt elő, amelyen fiatal zulu nők tízezrei tettek szüzességi fogadalmat. Zwelthini védelmébe vette a szüzességellenőrzésnek a parlament által éppen megszüntetni kívánt gyakorlatát, amely szerinte különösen fontos most, amikor a lakosság számához viszonyítva Dél-Afrikában van a legtöbb AIDS-es a világban. Az uralkodó kijelentette, hogy a fiúkra is ki kellene terjeszteni a szüzességvizsgálatot.

Egy szakértő hosszan értekezett arról, milyen ősi hagyományai vannak a zulu törzsben a férfiaknál végzett szüzességellenőrzésnek. A közelebbről nem részletezett anatómiai jelek vizsgálatán kívül - mondta - a pisilő férfi vizeletsugarának magasságából is meg lehet állapítani egy férfi szüzességét.

A brit gyarmatosítók által 1879-ben betiltott szüzességvizsgálat ősi hagyományát 1984-ben újították fel, de egy parlament előtt fekvő törvényjavaslat értelmében újra betiltanák. Őfelsége sértetten jegyezte meg, hogy nem konzultáltak vele az ügyben, és ő nem is ért egyet e hagyomány megszüntetésével.