horoszkóp

Farkas járkált Stockholm elővárosában

MTI
MTI
2005.11.14. 14:48
Farkas látogatta meg Saltsjöbaden stockholmi előváros lakosait a hétvégén. A Dagens Nyheter című lap hétfői számában fotókat és internetes honlapján filmet is közölt a lakóházak között elégedetten sétáló állatról. A helyszínre érkezett két rendőr autója ablakából kapta lencsevégre a farkast mobiltelefonjával. Az állat később eltűnt a közeli erdőben.

Robert Franzén, a svéd Természetvédelmi Hivatal illetékes szakértője szerint az ilyen találkozások "elvben veszélytelenek", mivel a farkasok rendszerint kerülik a találkozást emberekkel. Az ehhez hasonló esetek a jövőben feltehetően szaporodni fognak, mert egész Skandináviában növekszik a farkasállomány.

Hivatalos adatok szerint Norvégiában és Svédországban tavaly télen 135-150 farkas élt, vagyis 25 százalékkal több, mint az előző évben. A farkas a múlt század hetvenes éveiben mindkét országban szinte kihaltnak számított. A nyolcvanas évek óta azonban Skandinávia déli részén is terjedőben van egy Finnországból és Oroszországból származó törzs. Norvégiában már odáig jutottak, hogy a gazdák a teljes vadászati tilalom megszüntetését követelik, mivel a farkasok egyre több birkát ragadnak el.