horoszkóp

Nobel-díj: csak földön kívülieknek?

MTI
MTI
2005.11.21. 12:00
Ha Nobel-díjra vágysz, élj sokáig, ne dohányozz, ne igyál alkoholt, étkezz kiegyensúlyozottan, pihenj sokat, mert igen sok év kell hozzá, hogy a Nobel-bizottság egyáltalán felfigyeljen a munkádra - állítja könyvében az 1996-os orvosi Nobel-díj egyik tulajdonosa, az ausztrál Peter Doherty.

Az Útmutató kezdőknek: hogyan legyünk Nobel-díjasok című könyv alapján az ember azt hihetné, hogy olimpiai aranyérmet nyerni könnyebb, mint Nobel-díjat. A szerző szerint ez nem csupán fellengzős kijelentés, hanem tény.

"Ahhoz, hogy egy kutató megszerezze a tudományos világ legrangosabb elismerését, neki mindig szem előtt, felfedezésének pedig világraszólónak kell lennie" - írja Doherty. Szerinte a Nobel-bizottság által felállított mércét csak olyanok üthetik meg, akik talán nem is az emberi fajhoz tartoznak, inkább földön kívüliek leszármazottai lehetnek.

Doherty példaként a 2005. év orvosi Nobel-díjasait - Barry Marshallt és Robin Warrent - említi, akik egy 1982-ben tett felfedezésükért kapták meg az elismerést. Az ő esetük jól példázza, hogy a Nobel-díjra vágyakozók egyik legnagyobb erénye a türelem, és az sem árt, ha a felfedezésről szóló beszámoló kellőképpen szórakoztató.