Az osztrákok többsége sem a háziállatokat, sem pedig a nyakkendőt nem tartja megfelelő karácsonyi ajándéknak - derült ki a Market közvélemény-kutató intézet legfrissebb felméréséből.

Az ünnepek közeledtével az intézet arról faggatta az osztrákokat, hogy minek nem örülnének karácsonyra, és mit tartanak a legfontosabbnak december 24-én. A válaszokból kiderült, hogy a legkevésbé kívánatos karácsonyi ajándék manapság a háziállat Ausztriában, mert a legtöbben - 60 százaléknyian - se kismacskát, se kiskutyát, se papagájt, se pedig más állatot nem szeretnének ajándékba kapni az ünnepen.

A nyakkendő a második helyre került a legkevésbé kívánt ajándékok ausztriai listáján: a válaszadók 53 százaléka nem szeretne ilyen ajándékot találni a karácsonyfa alatt. A válaszadók 51 százaléka nem szeretne olyan meglepetést kapni, amilyet már kapott az év folyamán, de jelentős részük edényeket és étkészleteket, háztartási eszközöket és mobiltelefon-tartozékokat sem szívesen látna ajándékként.

Az elsöprő többséget jelentő 80 százalék szerint karácsonykor a harmónia, a gyerekekkel és családdal való együttlét, a békés légkör a legfontosabb. Ez utóbbi érdekében még a mobiltelefonokat is kikapcsolja a többség, minden 10 osztrákból csak 1 jelentette ki, hogy karácsonykor is elérhető lesz mobilon.

Mindazonáltal megmondták azt is, mit látnának legszívesebben karácsonykor a fa alatt: a saját készítésű ajándékokat - főképpen a gyerekektől -, vásárlási utalványokat, különféle testápoló és kozmetikai szereket, parfümöket, továbbá ékszert és készpénzt.