A válások vezető okai között Amerikában lassan az első helyre kerül a lakásban uralkodó hőmérséklet, háttérbe szorítva a televízió távirányítója körüli, első helyét sokáig őrző veszekedést. A válság lényege: a közös lakásban az egyik fázik, a másiknak pedig melege van, s az érintettek nem tudják elfogadni, hogy partnerük tőlük eltérő módon érzékeli a hőmérsékletet.

A kérdés olyan gyakorivá vált, hogy Mary Ann Cook kis tanácsadó könyvecskét írt "a termosztát körüli háborúságról". Bizonyosnak látszik, hogy az eltérés az érzékelésben abból is ered, ha az egyik fél az ország valamelyik "hideg" államából, a másik pedig melegebb égtájról származik.

Idén még az is mérgezi a fűtés körüli konfliktusokat, hogy igencsak felment az energia ára, így az a fél, aki a hűvösebbet kedveli, még a pénzkidobást is partnere szemére vetheti. Synthia Pommiss házassági tanácsadó szerint a termoválság leküzdése attól függ, milyen állapotban van az együtt élők kapcsolata. A szakértő szerint az a döntő, hogy senki ne vegye személye elleni támadásnak a másik fél álláspontját, Amint ugyanis ezt teszi, nagyon hamar úgy érzi majd, hogy a partnernek mindegy, mi történik a másikkal, és akkor már nem arról van szó, hogy meleg van-e, vagy hideg, hanem az egész annak jelképévé válik, hogyan látja az ember a másikat - mondja.

Egy kis belátással talán nincs is szükség házassági tanácsadásra: a külön-külön fűthető takarót például mindenki úgy állítja be magának, ahogy akarja - javasolja a szakértő a probléma megoldására.