Élesen elítélte Romániát a bukaresti kóbor kutyák gyorsított irtása miatt Brigitte Bardot, francia filmcsillagból lett harcos állatvédő. Az exsztárt az gerjesztette haragra, hogy Adrean Videanu bukaresti polgármester egy súlyos incidens nyomán lerövidítette azt az időt, ameddig a befogott kóbor ebeket el lehet tartani a menhelyeken, mielőtt elpusztítják őket.

Bő egy héttel ezelőtt a román fővárosban elvérzett egy 68 éves japán üzletember, mert egy gazdátlan kutya megmarta a lábát, a polgármester közvetlenül az eset után hozta meg a szigorító intézkedést. "Ha belegondolok abba, hogy a legjobb módszernek a kutyák megölését találták, akkor ki kell jelentenem, ocsmány dolog, amit az önök kormánya művel" - mennydörögte Bardot a Radio France International Romania adásában.

Az exsztár 2001-ben 150 ezer eurót (37,8 millió forintnak megfelelő összeget) ajánlott fel a bukaresti városvezetésnek, hogy a kóbor kutyákat elpusztítás helyett sterilizálják. Traian Basescu akkori polgármester azonban - akiből időközben államfő lett - egy hónap után abbahagyatta a sterilizálációs programot, és elrendelte a kutyakivégzések folytatását. A román fővárosban mintegy százezer kóbor kutya csatangol, falkákba verődve. Naponta több tucat embert ér harapás, a helyi közvélemény mégis megosztott az ügyben: az emberek egy része úgy véli, hogy ki kellene irtani őket, másik része viszont enni ad nekik, sőt még valamilyen vackot is összeró számukra. Az is tény, hogy számos külföldi turista a Bukarestet szinte elárasztó kóbor kutyákat említi annak elsődleges okaként, hogy miért nem kívánja felkeresni a 2007-es EU-tagságra pályázó Románia fővárosát.