Az egyik nagy élelmiszeripari vállalat felmérést készített a magyarországi salátafogyasztási szokásokról, amelynek során megállapították, hogy még mindig túl sokan választják a majonézes önteteket, pedig milliók küzdenek túlsúlyproblémákkal.

A megkérdezettek mindössze 16 százaléka fogyaszt napi rendszerességgel salátát, 21 százalékuk pedig csak hetente egy alkalommal.

Érdekes megállapítás, hogy a napi salátafogyasztók közül többen tartoznak az idősebb (40-64 év) mint a fiatalabb (18-39 év) korosztályhoz - közli legutóbbi számáéban a Pincér című szakmai magazin.

A salátát leggyakrabban (napi rendszerességgel) illetve hetente többször fogyasztók többségét a felső- és középfokú végzettségűek teszik ki. Nyugat-Magyarországon még a budapestieknél is magasabb a salátahívők aránya.

Sajnos, a gyermekek számára nem készítenek a magyar családok salátát, ami azért baj, mert ekkor alakulnak ki az étkezési szokások.

Az öntetek között a tejfölös-joghurtos variáció vezet, nem sokkal utána következik a tradicionális ecetes-cukros öntet. Kevesen használnak minőségi borokból készített gyümölcseceteket, pedig ezekhez nem kellene tenni cukrot. Ahhoz képest, hogy Magyarországon még mindig több millióan küzdenek súlyproblémákkal, sokan választják a majonézes önteteket - állapítja meg a felmérés.