A munkaügyi és szociális miniszter, Jésus Caldera Sanchez-Capitan jelentette be a parlamentben: vizsgálják a lehetőséget, hogy havi 432 eurót fizessenek azoknak az idősebb prostituáltaknak, akik abbahagynák eddigi tevékenységüket, de nem jutnak munkához.

A miniszter megkerülte a választ a kérdésre, hogy a hatóságok ezzel a döntéssel legalizálják-e a prostitúciót. Mint mondta, minden régió maga dönti el, hogy milyen lehetőséggel kíván élni. A miniszter ezzel Katalóniára utalt, ahol a térségi kormány nemrég szigorította az utcai prostitúció elleni fellépést, és rendőri segítséggel igyekszik hatósági felügyelet alatt tartható vöröslámpás házakba terelni az iparág képviselőit.

A miniszter most ismertetett terve egyelőre a 45 évnél idősebb nőkre és férfiakra vonatkozik, akik 11 hónapig kapnák a fizetést. A spanyol sajtóhírekből egyelőre nem derül ki, hogy a kormányzati pénzért mit kell nyújtani a prostitúció feladásán kívül, miként az sem, hogy miként lehet igazolni a "jogosultságot", vagyis hogy miként tartják nyilván a hatóságok az érintetteket.