Baktérium okozta agyhártya-gyulladással, meningitisszel fenyeget, ha valaki túl sok emberrel csókolózik túl rövid időn belül - derül ki a British Medical Journal tudományos folyóiratban közzétett tanulmányból.

Csókolózáskor nemcsak örömöt, hanem adott esetben agyhártya-gyulladást is át lehet adni, különösen akkor, ha valaki igen gyakran váltogatja partnereit. A fertőzésért felelős meningococus baktérium a nyelvek érintkezésekor a nyálon keresztül jut át az egyik ember szervezetévből a másikéba.

Egy ausztrál kutatócsoport száznegyvennégy 15 és 19 év közötti fiatal résztvételével tartott mefigyelés-sorozatával kimutatta, hogy a meningitis átadásására-átvételére akkor van a legnagyobb esély, ha valaki két hét alatt legalább hét másik emberrel lép szájkapcsolatba.

A betegség különösen kisgyerekkorban és kamaszkorban veszélyes, annak pedig, aki koraszülöttként jött a világra, különösen vigyáznia kell 15-től 20 éves koráig.

Jóllehet minden tizedik tízenéves hordozója a betegségnek, és a partnerváltással sokszorosára nő a fertőzés veszélye, a fiatalok mégis "úgy gondolják, hogy örökké élnek" - mondta a BBC-nek Robert Booy, a Országos Immunológiai Kutatóközpont és a sidneyi gyermekkórház társigazgatója. Booy mindazonáltal nem táplál illúziókat aziránt, hogy a tinédzserek valaha is megváltoznának.

A meningitis tünete lehet magas láz, fejfájás, merev tarkó, hányás, fényérzékenység vagy aluszékonyság. A kifejlett formák gyakorta vezetnek agykárosodáshoz, kómához, néha halálhoz is.