Amerikai kutatók kifejlesztették az alacsony cukortartalmú gyümölcsöt termő almafát. Abhaya Dandekar, a University of California Davis kutatója és kollégái előzőleg az almafákat vették górcső alá, hogy kiderítsék, milyen tényezők határozzák meg a gyümölcs ízét, és más, a fogyasztóknak fontos tulajdonságait - olvasható a Membrana című orosz hírportálon.
Vizsgálódásaik eredményeként a tudósok a gyümölcscukor, vagyis a fruktóz tartalmának csökkentésére törekedtek. Elképzeléseik szerint az alma édes ízéről a szorbitolnak kell gondoskodni. A szorbitol mesterséges édesítőszer, amelyet a cukorbetegeknek szánt élelmiszerek és üdítők ízesítésére használnak. Az almafák azonban képesek természetes szorbitolt előállítani. A vegyületeket az almafák levelei állítják elő, ám gyümölcscukorrá alakul. Ez az átalakulást blokkolták a génmódosított almafában, amelynek ily módon 45 százalékkal alacsonyabb a kalóriatartalma.