Stefan Felder, a Magdeburgi Egyetem professzora kollégáival kiderítette, hogy a házasságban élő férfiak 1,7 évvel hosszabb élettartamra számíthatnak, mint az agglegények. A hölgyek esetében a helyzet fordított: a férjezett asszonyok 1,4 évvel kevesebbre számíthatnak, mint egyedülálló, vagyis egyedül élő nőtársaik - olvasható a JNews című orosz nyelvű hírportálon.

A kutatók szerint a férjezett asszonyok esetében a rövidebb élettartamot a fokozott stressz váltja ki, hiszen a nőknek egyaránt helyt kell állniuk mind munkahelyükön, mind a családban.

Ugyancsak kedvezőtlenül hat a hölgyek egészségére, hogy sokuk igyekszik hasonulni élete párjához: egy nemdohányzó asszony idővel rákap cigarettázó férje mellett a füstölésre, ha pedig nem, passzívan lélegzi be a kártékony vegyületeket. A tudósok ráadásul a szex is hibás lehet: míg a nemi élet jótékonyan hat a férfiak egészségére, a hölgyek esetében az élettartamot kedvezőtlenül befolyásoló hormonális változásokat okoz.

A német kutatási eredményekkel egy időben jelentették meg az angol Nemzeti Statisztikai Hivatal (Office of National Statistics) adatait, amelye szerint 1981 és 2002 között a brit férfiak élettartama 5,1 évvel lett hosszabb, míg a hölgyek esetében a növekmény mindössze 3,7 év.