Svédországban egyre több az elhízott gyerek, ezért már négyéves kortól megvizsgálják őket, hogy minél hamarabb kiszűrjék a kövérségre hajlamosakat.

"Országos jelentőséggel bír, hogy a gyermekgyógyászok négy éves kortól regisztrálják a gyermekek test-tömeg indexét (BMI)"- mondta Claude Marcus a stockholmi Karolinska Kórházban működő kövérséget kutató intézet munkatársa. "Egyre aggasztóbbak a gyermekek elhízására vonatkozó előrejelzések. Sokkal nehezebben adják le a megszerzett súlyfelesleget, éppen ezért fontos, hogy minél előbb jelezzük a problémát" - tette hozzá.

"Az elhízási problémák ugyan általában később jelentkeznek, de ha már négyéves korban elkezdjük az ellenőrzést, kiszűrhetjük az elhízásért felelős genetikai hajlamot" - nyilatkozta Carl-Erik Flodmark a scaniei gyermekkori elhízást vizsgáló központ felelőse. A gyermekgyógyászok mindeddig csak a magasságot és a testsúlyt mérték, a BMI azonban meghatározza a magassághoz viszonyított ideális súlyt is.

Svédországban az elmúlt években jelentősen nőtt a kövér gyermekek száma: míg 1983-ban még csak 8, addig 2003-ban már 21 százalékuk volt túlsúlyos. "A gyermekkori elhízás nemcsak svéd specifikum, hanem globális méreteket ölt" - mondta Marcus Claude.