Maria, aki egy befolyásos kolumbiai politikus felesége, végre estélyi ruhában is biztonságban érezheti magát: öltözetének páncélzata megvédi az esetleges pisztolygolyóktól és géppisztoly-sorozatoktól.

"Az haute couture divatkölteményei ma már karöltve járnak a biztonsággal, ügyfeleinknek márkás, könnyű modelleket tudunk ajánlani, amelyek tökéletesen golyóbiztosak" - mondta az AFP-nek Miguel Caballero, a gyorsan fejlődő kisvállalkozás főnöke.

A 47 éves, leleményes üzletember változatos pólókat, blúzokat, motoros dzsekiket és kosztümöket forgalmaz, amelyeknek puha páncélzata súlyban még 800 grammot sem jelent.

Legújabb blúzkollekcióját még hűtő-fűtő szerkentyűvel is ellátta, amelyet a hőmérséklettől függően lehet be- és kikapcsolni.

"Akkor kezdtem tervezni divatkollekciómat, amikor a 90-es évek drogmerényletei idején láttam, hogy a fontosabb személyiségeket civil ruhában védő testőrök a bőröndjeikben hagyják nehéz, kényelmetlen golyóálló mellényeiket" - magyarázza Caballero.

A bogotai "biztonsági szabóság" készíti többek között Hugo Chavez venezuelai elnök jellegzetes vörös- és Alvaro Uribe kolumbiai elnök fehér ingeit, vagy a spanyol trónörökös pár ruháit, valamennyit rugalmas páncélzattal látva el.

A szabóságban nem viccelnek a biztonsággal: az elkészült kreációkat - valóságos lőpróbákkal - tesztelik is.

A műhely főnöke azzal indokolja az izgalmas lőpróbát, hogy így a személyzet maga is átérzi, mennyire fontos tökéletes munkát végezni: a legkisebb hiba halálos lehet.

"A 2001. szeptember 11-i merényletek óra forgalmam megsokszorozódott, 2005-ben elérte az ötmillió dollárt. Az üzem létszáma öt év alatt 25-ről 110-re nőtt" - mondta el Miguel Caballero, aki senkinek sem hajlandó elárulni az általa alkalmazott, a közismert kevlarnál háromszor könnyebb golyóbiztos anyag titkát.

A biztonságos divat kolumbiai mestere 38 országba szállítja termékeit, amelyek 30 százalékkal olcsóbbak, mint nyugati versenytársainál a hasonló áruk. Olyannyira, hogy Hollandiában már hamisított Miguel Caballero biztonsági blúzokat is felfedeztek.