Leitatja cserepes virágait egy amerikai kertészeti szakértő, hogy ne nőjenek túl nagyra.

William Miller virágai nem tisztán kapják a nedűt, hanem vízzel hígítva. A szeszesitallal locsolgatott növények növekedése lelassul, kisebbre nőnek, ám viráguk ugyanakkora marad, mint absztinens kollégáiké, és ugyanolyan hosszasan virágoznak. Az itatással tehát relatíve növelhető a növény virágrésze.

Sose itassuk színtisztán a pálinkát, véli a kertész, mert tíz százalékos szeszhányad fölött már mérgező a locsolóvíz. A legjobb a 4-6 százalékosra higított ital. A sört és a bort nem szeretik a növények, vélhetően azok cukortartalma miatt. Megfelelő itatással a növények - például tulipánok - 30-50 százalékkal kisebbek lesznek, míg viráguk ugyanakkorára nő, mint egyébként.

William - aki a Cornell Egyetem oktatója - nem igazán tudja a jelenség magyarázatát. Három feltevése van. Az egyik szerint az alkohol kárt tesz a növények gyökereiben, és emiatt kevesebb vizet tudnak felszívni, így növekedése is lassul. A másik hipotézis: ha az öntőző vízbe szesz kerül, a növénynek növekedési energiájából kell pazarolnia arra, hogy kivonja a tiszta vizet az oldatból. A harmadik eshetőség: a növény "megissza" a szeszes vizet, de utána energiaveszteségébe kerül megszabadítani magát az alkoholtól.