A méz kiválóan segíti elő a sebek gyógyulását - ezt a rég ismert tételt erősítette meg most egy új-zélandi tudós annak alapján, hogy a méz orvosi felhasználását leíró, mintegy negyven különböző tudományos munkát értékelt ki.

Peter Molan vizsgálatai 2062 mézzel kezelt páciensre terjedtek ki. Ezek alapján az édes anyag egy sor olyan tulajdonsággal rendelkezik, amely kedvező hatással van a sebgyógyításban: lelassítja a kórokozók fejlődését - olyan baktériumtörzsek esetében is, amelyek ellenállóvá váltak egyes antibiotikumokkal szemben, gyulladáscsökkentő hatással bír, véd a további fertőzésektől, egyenletesen gyógyítja a sebet, és hatására kevesebb var képződik a sérült felületen. Az elszennyeződött sebet egy mézes ecseteléssel meg lehet tisztítani.

Sok kiváló tulajdonsága ellenére a mézet alig fogadják el csodagyógyszerként. Ez azonban hamarosan változhat, hiszen az ORF osztrák közszolgálati rádió- és televízió honlapján olvasható hír szerint a méz steril formában megtalálható néhány most szabadalmaztatott sebgyógyító szerben is.