Gyomorrontást kapott Srí Lankán az ország kedvenc elefántja, akit a buddhista új év alkalmából érkező zarándokok tömtek tele csemegékkel. A hívők az ünnepre főváros, Colombo 150 éves Gangaramaja templomát látogatták, amelynek parkjában az állat él.

A csütörtökön kezdődő új évi ünnepségeket megelőző napokban hívők ezrei látogattak el a templomhoz, és nem mulasztották el, hogy különféle finomságokkal kedveskedjenek a Radzsa nevű, 45 éves kedvenc elefántbikának. A csemegék között volt nagy mennyiségű, kókuszdió-olajban készült nehéz sütemény, csokoládé, zsíros tejben főtt rizs és erjesztéses eljárással "dúsított" ananászszelet.

Mint az ország kedvencét gondozó szerzetesek elmondták, kedd hajnalra rossz vége lett a nagy szeretetnek: Radzsa súlyos beteg lett, könnyező szemmel vonaglott a fájdalomtól. A helyszínre hívott állatorvosok emlékeztettek arra, hogy az elefántok táplálékának döntő része nyers növény, emésztőrendszerük nem egykönnyen birkózik meg a más eredetű, feldolgozott, kalóriadús, főzött-sütött ételekkel.

Radzsa - akinek a neve mind szingaléz, mind tamil nyelven királyt jelent - a colombói egyetem zoológiai karának egyik munkatársa szerint feltehetően nemcsak a nem neki való, nagyon zsíros ételektől betegedett meg, hanem attól is, hogy ezek egy része alighanem még romlott is volt. Most szerzetesek és állatorvosok sürögnek-forognak, igyekeznek gyógyítani a szenvedő állatot. Kifutójánál kedden - kissé megkésve - megjelent egy kézzel írott "Ne etessék az elefántot!" figyelmeztetés.

Srí Lankán évszázadokon át szokás volt, hogy az arisztokrata családok tartottak házuk táján befogott elefántokat. A nagy buddhista templomoknál mind a mai napig szinte "tartozék" egy-egy - lehetőleg hím - elefánt.