Az amerikaiak 90 százaléka véli úgy, hogy az ország elhízott, ám mindössze 40 százalékuk érzi saját magát kövérnek - adta hírül szerdán egy felmérés. A Betegségmegelőzési Központ kutatása szerint jelenleg az Amerikai Egyesült Államok lakosságának 62 százaléka túlsúlyos. Az elhízás miatt jelentősen megnőtt a rák, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések száma, emiatt pedig az ország egészségügyi kiadásai.

A 2000 megkérdezett felnőtt 90 százaléka elismerte, hogy az országban súlyos problémákat okoz az elhízás, de csak mintegy negyven százalékuk vallotta magát kövérnek. Közülük sokan például a valósnál magasabbnak mondták magukat, hogy testtömeg-indexük (IMC) ily módon normális értéket mutasson. A felmérésben résztvevők többsége úgy vélte, hogy az elhízásért legfőként a helytelen életmód, és nem annyira a gének tehetők felelőssé.

A válaszadók mindössze negyede fogyókúrázott a megkérdezés időpontjában, míg egy tizenöt évvel ezelőtti hasonló felmérésben a megkérdezetteknek még 57 százaléka volt diétán.