A legkedveltebb koktélok és alapanyagaik listáján trónfosztás történt, a rum letaszította trónjáról az eddig vezető vodka alapú kevert italokat - adta hírül az egyik szakmai magazin.

Tavaly a koktél-slágerlistán a Sex on the Beach vezetett, amelyet a Gin Tonic, a Screwdriver, a Bloody Mary és a Pina Colada követett.

Az idei évben változás következett be: a Pina Colada előretört, második helyre esett vissza a Sex On The Beach, feljött a Mojito és betört az első ötbe a Cuba Libre.

Az egyik világhírű alkoholgyártó cég közvéleménykutatása szerint a megkérdezettek 31 százaléka fogyaszt koktélt, főleg a 25-30 év között korosztály amely már válogat az italokban és megengedheti magának a drágább bódító nedűket.

A nők legalább annyira kedvelik a koktélt, mint a férfiak és egyre több házibuliban kevernek a vendégek saját maguknak is alkoholos long drinkeket.

A nők körében különösen népszerű Sex On The Beach ugyanakkor még őrzi a vodka eddig kevéssé veszélyeztetett helyét, hiszen ez a fő alapanyaga, jóllehet, az őszibarack likőr és az áfonyalé adja szép, színes rétegezettségét.

A Mojito várhatóan mg kedveltebb lesz mint eddig, ami a kubai fehér rumok növekvő forgalmát vetíti előre.