Amerikai tudósok a gének vizsgálatával meg tudják határozni egy ember testtömeg-indexét és az elhízás mértékét - mégpedig mindezt anélkül, hogy ismernék, vagy egyáltalán látnák az illetőt. A kutatók néhány gén alapján el tudják mondani, hogy a szóban forgó személy hogyan néz ki, a gének megfigyelése ugyanis elárulja, hogy mennyire kövér az egyén, és hogyan oszlik meg szervezetében a zsírtömeg - derült ki a Science című francia tudományos folyóiratban megjelent tudósításból.

Bizonyára igaz, hogy a nem megfelelő életmód, benne a táplálkozás és a mozgás hiánya elősegíti az elhízás kialakulását, de az is elképzelhető, hogy az elhízásra való hajlam éppen úgy örökölhető, mint például a kék szem, vagy a nagy fül. Akárhogy is van, a szakértők abban egyetértenek, hogy fontos feltárni az elhízás okát (okait), mivel a túlsúlyosak körében nagyobb a keringési betegségek, a magas vérnyomás, a diabétesz, vagy akár a tumor előfordulási aránya. Különösen azok vannak veszélyben, akik úgynevezett alma típusúak, azaz a fölszedett zsír nagy része a hasra koncentrálódik.

Amerikai kutatók: dr. C. Ronald Kahn és munkatársai 200 vizsgálati alanynál (soványak és kövérek egyforma arányban szerepeltek közöttük) vizsgálták meg a belső szervek körüli, és a bőr alatti zsírban lévő géneket. Három gén (a Tbx15, a Gpc4 és a HoxA5) olyan egyértelműen mutatkozott meg, hogy a közöttük lévő különbségből a tudósok jól meg tudták határozni az adott egyén testtömeg-indexét és derék-csípő arányát.

Az eredmények alapján az a kérdés még válaszra vár, hogy a testalkat előrejelzi-e az elhízást, vagy az már az elhízási hajlam következménye? A kutatók egyelőre nem tudják pontosan, hogy a genetikai aktivitás kiváltó-oka-e az állapotnak, vagy csak befolyással van annak kialakulására, ám az adatok azt sugallják, az elhízás különböző formái olyan fejlődési problémák lehetnek, melyek már az élet kezdetén jelentkeznek.

Még fontosabb lehet az a kérdés, hogy az ember képes-e az alakjából kikövetkeztethető, potenciálisan "halálos" sorsot megváltoztatni? Kahn szerint - bár előre sejthető a zsírminta alapján az, hogy ki lesz túlsúlyos - egyelőre nincs csodaszer az elhízás kiküszöbölésére. Az új adatokkal mindenesetre olyan célpontokat találtak, melyekkel a tudomány majd képes lesz egy szép napon megváltoztatni testalkatunkat.