Megjelent a pesti piacokon a friss spárga, ám a háziasszonyok nagy része - főleg a fiatalok - nem tudnak mit kezdeni ezzel a külhonban olyannyira kedvelt zöldségfélével. A legkézenfekvőbb megoldás a krémleves, de nagyon finom köretnek is. Izgalmas feldolgozása, amikor sós palacsintatésztába töltik. E célra mutatósabb a vékonyabb, zöldebb fajta, amely besamel mártással leöntve, sütőben átpirítva elegáns meleg előétel, de könnyű, komplett vacsora is lehet.

Kiadós és zamatos köret lesz belőle, ha a spárgát bacon szalonnába tekerve párolják meg. Jól illik hozzá a szerecsendió zamata. Kisbabáknak finom főzelék készíthető belőle, ha egy-két szem krumplival megpárolja a mama, tejszínnel dúsítja és összeturmixolja.

A spárga nagy rajongója Láng György, a Gundel étterem tulajdonosa, aki könyvet írt e kényes zöldségféléről. A leghíresebb magyar vendéglő mindig ügyesen kihasználja a spárgaszezont. Olykor a spárgafagylalt sem hiányzik az étlapról, amely desszertnek és a fogások közötti hűsítő szörbetnek egyaránt különleges.