A tehéntejet rendszeresen fogyasztó nőknek ötször akkora esélyük van arra, hogy ikreket szüljenek, mint azoknak, akik nem fogyasztanak állati eredetű termékeket - írta a Journal of Reproductive Medicine című szakfolyóirat az ikerszülések és a nők étrendje közötti összefüggést kutató vizsgálat nyomán.

Az elmúlt ötven évben az ikerszülések száma jelentősen megnövekedett. A tudósok ennek okát egyrészt a termékenységi kezelések elterjedésében, másrészt pedig a gyermekvállalás későbbre halasztásában látják. A legújabb kutatási eredmények azonban rávilágítanak arra, hogy az ikerterhességek számának megszaporodásában az étrend is fontos szerepet játszhat.

A kutatók a vizsgálat eredményeit elemezve arra a következtetésre jutottak, hogy az ikerterhességek kialakulását feltehetően az állatok májában található, inzulinhoz hasonló növekedési faktor (IGF) ösztönzi, amely fellelhető számos állati eredetű termékben, legtöményebben azonban a tehéntejben található meg. Az IGF érzékenyebbé, fogékonyabbá teszi a nők petefészkeit, és fokozza a petesejtek érését. Minél nagyobb mennyiségben van jelen az IGF egy nő szervezetében, annál jobbak az épp, hogy kialakult embriók életesélyei fejlődésük korai szakaszában.