A boltokban kapható üdítő italok némelyikében literenként 32 kockacukornak megfelelő mennyiségű cukor van, de még a főleg édesítőszerrel készülő light változatokban is lehet akár 14 kockacukornyi - derítette ki az osztrák munkavállalókat tömörítő Munkáskamara vizsgálata.

A mesterséges édesítőszereket az élelmiszeripari termékösszetevői között kötelező feltüntetni: a leggyakrabban használtak az Acesulfam (E 950), az Aszpartám (E 951), a Ciklamát (E 952) és a szaharin (E 954). Az élelmiszerben lévő cukormennyiséget azonban legfeljebb a tápértéknél találja meg a fogyasztó, ennek közlése azonban nem kötelező - mutattak rá fogyasztóvédők azzal, hogy ezt is kötelezővé kellene tenni.

A tanulmány nem csupán a cukor miatt bírálta az üdítőket, hanem azért is, mert sokban a gyümölcsös ízt citromsavval emelik ki, s a felhasznált tetemes mennyiségben a citromsav - akárcsak a többi gyümölcs- és egyéb sav, például a kólában lévő foszforsav - megtámadhatja a fogzománcot.