Az alkoholmentes szomjoltó italok közül a magyar vendéglátásban a szénsavas fajták forgalma némileg csökkent, nőtt a gyümölcs és zöldségleveké, az ásványvizeké és a jeges teáké - állapítja meg az egyik szakmai magazinban közzétett felmérés. Egyre több pénzt hagynak a vendégek az éttermekben a magas gyümölcstartalmú italokért, a legnépszerűbb az őszibarack, a narancs, az alma és a körte. A jeges teák közül a citromos a legkedveltebb, utána következik az őszibarack és a feketeribizli ízű. A szénsavmentes vizek mára polgárjogot nyertek, egyre népszerűbbek a light (kalóriaszegény) termékek és a sportitalok. A szénsavas fajtákat illetően a kólafélék egyelőre verhetetlenek. "A Szobit kivéve valamennyi üdítőital-gyártó több országban jelenlévő, nemzetközi cég kezében van. Az utóbbi időben egyedül az ásványvizek piacán ért el magyar gyártó - a Szentkirályi - komoly eredményeket." - olvasható a Pincér vendéglátó-ipari szakfolyóiratban.