Az hagyományaikhoz alapvetően hű olaszok, akik szokatlan merészséggel padlizsánból, bazsalikomból, borból, paradicsomból készült fagyikat kínáltak az utóbbi években, újabban megint inkább a klasszikus ízekre hajlanak - derült ki a Confartigianato olasz kézműves egyesület által rendelt tanulmányból.
Akárcsak a szép régi időkben, a csokoládé, a dió, a vanília, a citrom és az eper a menő, s a fagylaltosoknak nem kell törni a fejüket, hogy új és újabb kreációkkal álljanak elő. Az újdonságok helyett a minőség került újra előtérbe - például hogy a fagylaltok kizárólag tojásból, tejből, cukorból és gyümölcsből készüljenek, s ne legyen bennük semmiféle vegyi adalék. És mivel annyira ízlik az olasz gelato, a Confartigianato egyesület le akarja védetni az Európai Unióval.
A tanulmány további megállapítása szerint az olaszok többsége nyalogatni szereti a fagylaltot, csak 34 százalékuk habzsolja, valósággal "harapja" azt mohón. Az utóbbiak fagylaltból általában hatalmas adagot fogyasztanak egyszerre, és legalábbis az idézett tanulmány szerint az élet más területein is domináns szerepre törekednek.
Rómában az ínyencek egyetértenek abban, hogy az Örök Város legfinomabb gelatójáért vívott küzdelmet két cukrászda vívja egymással: a parlament közelében 1900-ban megnyílt "Antica Gelateria Gilitti" és az inkább szürke, de nagyon fínom fagyit kínáló "San Crispino" a Trevi-kútnál. A fagylaltügyekben bennfentesek viszont a Tevere szigetén, mindjárt a híres Sora Lella étterem mellett lévő kis fagyizóra esküsznek.....