horoszkóp

Tajvanban tájékoztatni kell a koffeintartalomról

MTI/Reuters
MTI/Reuters
2006.08.04. 16:23
Táblákkal kell jeleznie az itallapon kínált kávékban lévő koffeinmennyiséget a jövő héttől a tajvani kávéházláncoknak az egészségügyi hatóságok rendeletének értelmében. A kormány egy hónapig tartó felmérése során megállapították, hogy a túl nagy mennyiségben fogyasztott koffein szédülést, gyomorhurutot, szorongást, rossz közérzetet és munkahelyi problémákat is okozhat - írta cikkében a tajvani sajtó. Az egészségügyi intézet szerint biztos, hogy vannak olyanok, akik félnek, hogy túl sok koffeint visznek a szervezetükbe.

A kávézókban ezentúl pirossal jelölik azokat a termékeket, amelyek több mint 200 milligramm koffeint tartalmaznak, sárgával azokat, amelyekben 100 és 200 milligramm között, és zölddel azokat, amelyekben kevesebb mint 100 milligramm van. A jelzéseket az édesítőszerek és a kanalak mellé helyezik el, azzal a tanáccsal, hogy egy nagy adag kávé 260 milligramm koffeint tartalmaz, de a kisebb adagokban mindössze tíz van.

A rendelet 11 kávéházlánc üzleteiben lép életbe a jövő héttől. A Starbucks Coffee amerikai láncnál - amely a legtöbb, 173 üzlettel van jelen Tajvanban -, már június közepétől használják a megkülönböztető jelzéseket. "Ha a vásárlók úgy érzik, hogy túlzásba viszik, kaphatnak kisebb adagot is" - magyarázta a tajvani Starbucks szóvivője.