horoszkóp

Kígyóparfümmel álcázzák magukat a mókusok

MTI
MTI
2006.08.21. 17:37

Kaliforniában a mókusok megrágják a csörgőkígyók levetett bőrét, s végignyaldossák vele magukat és kicsinyeiket, mintegy az ellenség szagával álcázva magukat a támadók ellen.

Biológusok figyelték meg, hogy a földi mókusmamák (Spermophilus beecheyi) megrágják a csörgőkígyók (Crotalus oreganus) levetett bőrét.

Barbara Clucas, a kaliforniai egyetem kutatója kíváncsi volt, hogy mennyire hatásos ez a védekezési mód. Kísérleteiről az Állati Viselkedéstan Társaság (Animal Behavior Society) Utah államban e héten tartott összejövetelén számolt be.

Clucas kisasszony az elfogott csendes-óceáni csörgőkígyóknak mókusszagú, illetve kígyószagú papírt kínált. A mókus bunda-szagú papír vonzotta a kígyókat: a környékén maradtak, és ki-kilövellték nyelvüket, ahogy vadászáskor szokták. A kígyószagú, no meg a kígyó- és mókusszagú papír nem érdekelte őket.

Mindez arra utal, hogy a vadon élő mókusoknak tényleges védelmet nyújt az idegen szag. A kígyó nem találja étvágygerjesztőnek, és nem támadja meg őket.

Ha mégsem sikerül becsapni a kígyót, a mókusmama harcba száll vele kicsinyei védelmében. A felnőtt mókusok általában túlélik a kígyóharapást, a kicsinyek viszont biztosan belepusztulnak - olvasható a The New Scientist című angol tudományos folyóirat online kiadásában.