Mind több oktatási intézmény tiltja meg az Egyesült Államokban, hogy tanulóik tortát vigyenek az iskolába születésnapjuk közös megünneplése céljából. Az iskolák vezetése arra hivatkozik, hogy a 18 éven aluli gyerekek közül minden hatodik túlsúlyos, vagy elhízott, és semmi szükség arra, hogy az amúgy is sok édességet fogyasztó fiatalok még az iskolában is cukros csemegéket vegyenek magukhoz - derült ki a BBC internetes honlapján olvasható tudósításból.

Az amerikai iskolák az elmúlt időszakban több intézkedéssel is próbálkoztak a gyerekek egészségtelen táplálkozási szokásain javítani, a tortastop mellett számos intézményben megszüntették a cukros üdítők és a zsíros, nagy kalóriatartalmú csipszek árusítását. Egyes államokban plusz anyagi támogatást is kaptak azok az iskolák, amelyek vállalták, hogy büféikben nem kínálnak egészségtelen élelmiszereket diákjaiknak.

A szülinapi torta betiltásával azonban a hatóságok nem találtak egyéetelmű helyeslésre, sokan ugyanis úgy vélik, hogy az osztályok közös születésnapi ünnepei az amerikai életforma részét képezik, és megtiltásukkal "gyermekkoruk egy fontos elemétől fosztják meg a fiatalokat."