Az új tanév kezdetétől a brit iskolai étkeztetés jóval egészségesebb táplálékot kínál a korábbiaknál, de az anyák lázadnak, és sokan képesek egyenesen az iskolába vinni a gyerekeknek a káros, zsíros, cukros ételeket.

Az iskolai étrend megreformálását Jamie Oliver sztárszakács kezdeményezte, és kampánya nyomán a kormány rendeletben száműzte az egészségtelen ételeket az iskolák étlapjáról: nincs sült krumpli és hamburger, helyette olyan főételeket kínálnak, mint a rakott brokkoli, vagy a lazac-rudacskák, a sótartó és a ketchupos flakon eltűnt az asztalokról, és naponta legalább kétszer zöldséget vagy gyümölcsöt adnak a gyerekeknek.

South Yorkshire grófságban kitört az anyák lázadása: Julie Chritchlow eleinte csak fiának és lányának akart átadni az iskolaudvar kerítésén egy kis hasábkrumplit, csipszet, miegymást, de aztán gyerekeinek egyre több társa is rendelt tőle, és ő szorgosan szállított, majd más mamák is csatlakoztak hozzá.

Az anyuka újságírók kérdésére kifejtette: az új iskolai menü egyrészt drága, másrészt a gyerekek nem szeretik. Szerinte Jamie Oliver határozza meg azt, hogy mit ad a saját gyerekeinek, de a többit hagyja békén. Az iskola vezetése és az egészséges étkezés hívei élesen bírálják a különleges szolgáltatást és követelik, hogy Chritchlow asszony és társai azonnal hagyjanak fel vele.

Mivel a lázadó anyukák eddig nem engedtek a nyomásnak, most azt vizsgálják, hogy szükséges-e tevékenységükhöz engedély és hogy betartják-e a higiéniai előírásokat.

Jamie Oliver szóvivóje révén mindössze annyit üzent: "Az ő dolguk, ha meg akarják rövidíteni gyermekeik életét", ha pedig az a baj, hogy túl drágák az iskolában kínált egészséges ételek, akkor csomagoljanak egészséges (és olcsó) uzsonnát gyerekeiknek.