A legtöbb külföldi amiatt panaszkodik a kínai turistákra, hogy köpködnek és szemetelnek, olvasható egy összegezésben, amelyet a kínai országos turisztikai hivatal készített leggyakoribb külföldi panaszokból. A hivatal online tanulmányából kiderült, tavaly 31 millió kínai járt idegen országokban.

A két legsúlyosabb vétek után pedig a következőket írték a kínaiak számlájára: tiltott helyen dohányoznak, és átugrálnak a lánckorlátokon. A higiéniával kapcsolatos leggyakoribb panasz az, hogy sokan nem húzzák le a vécét maguk után, tüsszentéskor pedig nem teszik az orruk-szájuk elé a kezüket. Azzal sem aratnak sikert, amikor a szálloda nyilvános helyiségeiben pizsamában, vagy éppen egy szál ing nélkül, mezítláb járkálnak.

A pekingi hatóság augusztusban tömegével küldött szét a legkülönbözőbb országokba a kínai turisták helyi megítélését tudakoló kérdőíveket, és ezekre több mint 30 ezer válasz érkezett. A legtöbb panasz arra a mélyen beidegződött és széles körben elterjedt szokásra érkezett, hogy a kedves távol-keleti vendégek hangosan harákolnak és köpködnek, amit Kínában a toroktisztítás egészséges módjának tartanak. A tömeges külföldi meghökkenés láttán a Kínai Kommunista Párt szellemi kultúrát ápoló bizottságának intézkedéseképp a külföldre induló kínaiak a repülőjeggyel együtt tömör viselkedési kódexet is kézhez kapnak.