Az indiai erdőirtások következtében közel ötezer majom özönlötte el Új Delhit, melyektől - szent állatról lévén szó - nem lesz könnyű megszabadulnia a 15 millió lakosú nagyvárosnak.

India fővárosa az elmúlt hónapokban dzsungellé változott: a pályaudvarokat, metróállomásokat, köztereket megszállták a makákó majmok. Az emberszabásúak csapatosan közlekednek, az elhagyott házakba beköltöznek, de táplálékért még lakott épületekbe is bemerészkednek és megharapják a rájuk törő felháborodott lakókat - számolt be vasárnap a Le Journal du Dimanche című párizsi újság.

A helyi lapok elsősorban azt kifogásolják, hogy a jöttment erdőlakók szívesen költöznek be a rendőrségi irodákba is terrorizálva a hatósági közeget, eltulajdonítva a hivatalos dokumentumokat.

A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a majom szent állat Indiában, s aki egyet is megsebez közülük, több éves rossz karmával fizethet érte. A hatóságok Új Delhi külvárosában külön börtönt építettek a törvényellenesen viselkedő egyedeknek, de már azok is megteltek.

A fővárosi legfelsőbb bíróság ezért háromszáz majomvezért a szomszéd állam, Madhya Pradesh erdeibe száműzött, melynek vezetői tiltakoztak a döntés ellen. Egyetlen megoldásnak a majomközi elintézési módszer ígérkezik, ugyanis Indiában létezik egy másik, szintén szent majomfaj, a langur, amelytől félnek a szemtelen makákók.

A megszállt épületek körül majomijesztgetésre specializálódott cégek nyakörvön tartott langurokkal köröznek. A módszer hatásos lehetne, ha az állatvédő indiai törvénykezés nem tiltaná a majmok megkötését.