Egy nyugat-indiai tarantella pók csípésének mérge ugyanazokat az idegsejt receptorokat ingerli, mint a chili-paprika csípős ízét adó capsaicin vegyület - állapították meg amerikai kutatók.
A kutatók emberi embrionális vesesejteket pókméreggel kezelve rájöttek, hogy a normális sejtekben a vegyület hatására felugrott a kalcium ionok száma, a TRPV1 idegsejt receptort nem tartalmazó sejtekben viszont nem.
Ezután elkülönítették a méreg három legfontosabb összetevőjét, és ezekkel normális, illetve genetikailag módosított, receptor-hiányos egerek lábát ingerelték. A TRPV1 receptorral rendelkező normális egereknek fájt és begyulladt a lába.
David Julius csapata más tarantella pókok mérgével is kísérletezett, és egy dél-ázsiai pókfajt már találtak, melynek mérge szintén a capsaicin-receptort ingerli. Ezért elképzelhetőnek tartják a kutatók, hogy más pókfajok is a csípős ízt kihasználva fogják meg zsákmányukat vagy riasztják el a többi ragadozót - ismertette a The New Scientist című angol tudományos folyóirat.