Sokakat elkápráztatott Florencio Sanchidrián - a sonkavágás Guinness rekord csúcstartója egy 12,30 méteres levágott szelettel -, aki Budapesten is bemutatta különleges tudományát.

Florencio Spanyolországban az ibériai húsfélék, köztük a világhírű serrano és más sonkafajták kezelésének és felhasználásának nagymestere immár 20 éve. Számos nemzeti sonkavágó bajnokságon vett részt, megannyi díjat vitt haza nemzetközi versenyekről, így Svájcból, Lisszabonból, Milánóból és Brüsszelből is.

A sonkavágó mester egyben szakmája utazó nagykövete is. A héten a budapesti World of Luxury villában mutatta be, hogyan kell vágni gyönyörű vékony szeletekre e nemes húsféléket.

Florencio Sanchidriánt világ minden tájára hírességek invitálják egy-egy fontos partira, mint gasztronómiai attrakciót. Meghívta már XVI. Benedek pápa, Alba hercegnője, csodálták már olyan hollywoodi sztárok is, mint Al Pacino, Richard Gere, Melanie Griffith vagy Sylvester Stallone is.

Az ibériai sonkatermelés 68 százalékát Kasztília-Leon tartomány adja. A kedvező éghajlati tényezőknek, valamint a termékeny legelőknek köszönhetően a sonkakészítés fontos szerepet tölt be a helyi, kisebb gazdaságok életében csakúgy, mint a spanyol élelmiszeripar és gasztronómia világhírének erősítésében.